Pár jó tanács ha tetováltatni szeretnél

Főoldal / Pár jó tanács ha tetováltatni szeretnél

(nem, nem a jól ismert egyél/igyál előtte és nézd meg a helyet, hogy megfelel e a higiéniai elvárásoknak....stb.)

A "helló mennyiért csinálnád meg ezt a mintát" ami egy másik emberre felvarrt és a Google-ről vagy a Pinterest-ről lett letöltve nem kifejezetten jó kezdés.
Gondold végig, szeretnél egy egyedi, csak neked alkotott mintát viselni, ezért kerestél, terveztettél, fizettél és büszke vagy rá de....

Te szeretnéd, hogy más lemásoltassa a te egyedi tetoválásodat? Más sem, hidd el! Szóval ezt a hozzáállást felejtsd el. Természetesen küldhetsz és mutathatsz mintákat
(akár már kész tetoválásokat is) ezt azonban tedd kiindulási pontként és ötletként. A tetováló simán megtervezi neked személyre szabottan. Nem mellesleg mi tetoválók nem vagyunk fénymásolók. Ha rátalálsz egy szalonra akkor nézd meg a képeiket és a stílust amiben jók és ha találkozik a te stílusoddal akkor keresd őket.

Mik a leggyakrabban elkövetett hibák?

Gondolkodj előre! Ez az egyik legfontosabb!

Lássuk miért: A leggyakoribb hiba az, hogy túl kicsi méretben kérik a tetoválást. Például a feliratokat illetve a nagyon részlet gazdag képeket (akár a túl közeli párhuzamos vonalak is). Miért baj ez? Mert a tetováló tinta a gyógyulást követően mozog, terül és akármilyen professzionális a tetováló és a felhasznált anyagok akkor is ezt teszi. A betűk és számok elég hamar elmosódhatnak (el fognak ez biztos) és olvashatatlanná válnak (Az E, B, D betűk konkrétan O betűvé fognak "olvadni") mint ahogy a részlet gazdag de apró tetoválás is "maszatossá" válik. Ezt csak takarással lehet korrigálni és "bővíteni sem olyan mint egy eleve megfelelő méretben elkészített mintát.
  
Szöveg ha kell ha nem..... Félreértés ne essék nincs a szöveges tetoválásokkal semmi baj, amennyiben átgondolt és a megfelelő helyen és méretben van.
Amikor valami feliratot, szöveget szeretnél gondold át nem lesz később útban egy következő tetoválásnál? Esetleg tényleg Ő az igazi? Végül egy kép nem mond többet ezer szónál is?

Van amit nagyon, de nagyon akarsz de a tetováló le akar beszélni.... Igen simán, Több oka is lehet. Kezdjük azzal, hogy nem az ő stílusa és nem akar belekontárkodni egy olyan stílusba ami nem az erőssége, ízléstelen, ellenkezik a vallásával erkölcsi nézeteivel vagy bármijével. Az leggyakrabban azonban tapasztalatból hívja fel a figyelmedet  és előreláthatóan gondod lesz belőle később akár a munkavállalás során, akár a társas életben vagy akár egy párkapcsolatban. Nem szeretnék a te rossz döntésed következményeiben osztozni és vállalni a felelősséget, az a tied hiszen a te döntésed! Nem vagyunk félkarú rablók, hogy elszedjük a pénzed és akármit rád tetováljunk.

Kell-e kísérő társ, szülő amikor tetováltatsz? Ha lehet, akkor inkább ne! A szülő, mint kísérő gyakran csak hátráltatja a munkát, a folyamatos kérdésekkel és
belemagyarázásokkal mind a gyerek tetoválásába, mind a tetováló munkájába (Természetesen ha a gyerek elmúlt 18, csak akkor vállaljuk!). A barátok is csak maximum szét unják magukat és nem a te, hanem a saját ízlésük esetleg heccelésből adnak olyan tanácsokat amit nem te szeretnél magadra varratni. Ne azt varrasd a saját testedre amit más akar. Ebből következik az is, hogy legyen az elhatározásod biztos mind a kép az elhelyezése, mind a tetováló személyével kapcsolatban. A tetováló úgy is segít az elhelyezést és a méretet illetően.

A 40 felettiek és a tetoválás: Lehet természetesen, de érdemes átgondolni a mintát mert ahogy a bőr korosodik a festék megtartó képessége is változik.   

Mi a legfontosabb ahhoz, hogy a tetoválásod a lehető legtovább szép maradjon? Óvd a naptól, ezt nem lehet eléggé sokszor elmondani. A tetoválás olyan mint egy színes fotó, ha kiteszed a napra akkor bizony kifakul. A tetoválás is kifakul a naptól Nem csak addig amíg a barnulás tart hanem véglegesen. Első körben a világosabb színek és a halványabb árnyékok kezdenek fakulni.

Mit csinálj ha kifakult a tetoválás?

Légy előrelátó és ha olyan képet, kidolgozást választottál ami sok világos színnel és halvány árnyalatokkal bír akkor mondhatjuk, hogy így jártál és tanulj meg együtt élni ezekkel. Gyakran jönnek, hogy át kellene ütni az 5-6 éves tetoválásokat. Ha lehet akkor inkább ne! Legalább is ne gyakran, azaz ne 5 évente. Miért is ne? Mert a bőr minden egyes "átütésnél" sérül és egyre kevésbé lesz képes megtartani a tintát. A többszöri átszínezésektől és frissítéstől a bőrfelület egy nagy hegnek fog látszódni maximum. Hogy ezt elkerüld használj magas faktorú naptejet! Még így is a kor előrehaladtával öregedni fog a tetoválás ha akarod, ha nem. Egy idő után a finom, vékony vonalak is elkezdenek megvastagodni és megfakulni (főleg a régebbi tetováló festékkel készültek). A modernebb festékek már jobban a helyükön maradnak és jobban ellenállnak a napnak is de ez sokban függ a bőrtípustól is.

A terhesség és a "gyúrás". Na ez egy jó kérdés amire egyszerű a válasz lehet, hogy nem csúszik szét de lehet, hogy igen. Valamennyit mindenképp tolerál a bőr mert nem csak egy irányban képes nyúlni de ha szakad akkor bizony a tetoválás is szakad.

Sérülések. Bárkivel és bármikor előfordulhat, hogy a tetovált bőrfelület megsérül, mire lehet számítani ilyenkor? Hasonlóan a terhességhez és a gyúráshoz maximum reménykedni. Sajnos ez van, lehet hogy egy mélyebb horzsolás vagy vágás teljesen tönkre teheti a mintát de lehet, hogy szinte észrevétlenül gyógyul.

Trendi minták. Amikor az interneten olyan cikkek illetve „listák” jelennek meg, hogy a 10 legdivatosabb … minták na akkor érdemes elgondolkodni, hogy jövőre és minden évben lesznek ilyenek. Valóban kliséket akarsz hordani vagy elve úgy tervezed, hogy majd letakartatod ha már nem tetszik? Az aktuálisan trendinek kikiáltott minták sorozatgyártása szerinted egyedi?

Takarás. Szomorú és költséges ugyanakkor megalkuvással teli dolog ha egy tetoválás takarására kerül sor. Vagy nem volt eléggé átgondolva a takarni kívánt minta, vagy útban van egy másik minta vagy más probléma miatt. Érdemes ezt is nagyon alaposan átgondolni mert soha nem lesz olyan mint ha nem kellene a már meglévő mintát figyelembe venni. Ez nem olyan mint a festés, hogy letakarom és kész. Valahol hasonlít rá de, mint már említettem a világosabb színek kezdenek elsőként fakulni. Ezt olyannak látszik mint ha áttetszővé válna. Ha pedig a takarás kezd el fakulni és öregedni akkor nem lehet a végtelenségig javítgatni.

Amit szem előtt kell mindenképp tartani: A tetoválás ott marad! Ez egy olyan folyamat amihez idő kell. Idő kell az ötlet letisztulásához és idő kell a megfelelő tetováló kiválasztásához, mint ahogyan idő kell magához a tetováláshoz, idő kell még a gyógyuláshoz is.

Ne kapkodj, akkor menj el tetováltatni, amikor belefér az idődbe. Nem akkora áldozat azért, hogy életed végéig büszkén hord a tetoválásod. Ez nem egy hülye tetoválós show a tv-ben ahol 30 perc alatt kész a tervezés és a teli hátas tetoválás.

Drahos Zoltá tetováló művész Analog Tattoo Studio

Drahos Zoltán, tetováló művész

Az Analog Tattoo Stúdió alapítója. Több, mint 20 éve böködi a hozzá fordulókat. Régebben géppel, manapság inkább tebori pálcával és hand poke technikával. Szeret egyedi mintákat tervezni.

A sárkányok és egyéb mitikus lények barátja. Hithű punk. 

Zoli munkáiból